Rendier in het bosAfmeting: 50 x 20 cm
Materiaal: Hout
Verf: acryl
Prijs: 120,=
Extra:
* ook zeer geschikt voor buiten
* voorzien van een eenvoudig ophangsysteem
* behandeld met vernis
Meer afbeeldingen en filmpjes insta: hilde_luyt

Leuke weetjes over het rendier:

  • Een rendier kudden kan 1000 dieren groot zijn. Maar de meeste rendieren zijn gedomesticeerd en leven in het arctische deel van Europa en Azië, en in het noordelijk deel van Noord-Amerika en in Canada.
  • Het gewei van een volwassen rendier kan 100 tot 300 kilo (Rangifer tarandus) wegen. Het zijn forse dieren van ruim een meter hoog. Rendieren zijn de enige hertensoort waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei dragen. Het gewei van de mannetjes is wel groter dan dat van de vrouwtjes.
  • Een volwassen rendier kan 135 kilo trekken. Het rendier wordt daarom graag voor een slede gespannen en als last- of rijdier gebruikt. Voor een volk als de Sami zijn rendieren zeer waardevol vanwege de melk (en kaas), het vet en vlees en natuurlijk de soepele vacht.
  • Rendieren kunnen 2000 km in één seizoen afleggen. Daarna keren ze om en lopen weer terug! Het zijn tevens uitstekende zwemmers.
  • Rendieren kunnen gemiddeld 9 tot 12 jaar oud worden. Rendieren eten vooral korstmos dat ze zelfs onder een laag sneeuw weten te vinden. Dat is ook de herkomst van de naam rendiermos. Omdat rendieren hun eigen voedsel zoeken en goed bestand zijn tegen de kou en dus geen stal nodig hebben, zijn deze dieren heel eenvoudig te houden.
  • In 1948 werd het liedje over Rudolph geschreven door Johnny Marks en sindsdien hebben vele artiesten het uitgebracht waaronder Billy May, The Supremes en natuurlijk Dean Martin en Bing Crosby.